Handpoppen tot leven wekken
Inleven
Leef je in het dier in en doe alsof het een écht dier is; hoe loopt dit dier, hoe beweegt het, hoe krabt het als het ergens jeuk heeft. Je zult versteld staan –en anderen verstelt laten staan- van hoe echt het dier wordt! Geef het dier altijd grond onder de voeten/ benen/ poten door het op je eigen hand, knie, arm of schouder of bijvoorbeeld op de tafel te laten zitten of staan. Zo zorg je ervoor dat het dier niet in de lucht hangt (behalve als het vogel is die kan vliegen natuurlijk). Bedenk daarnaast dat het dier gewicht heeft en een ademhaling. Laat de ademhaling en subtiele bewegingen zien als je de handpop beweegt. Dan is het meteen heel echt!
Wat kan er bewegen?
Onderzoek wat er aan de handpop kan bewegen. Met zijn mond of bek kun je een handpop laten praten, eten, vertellen, dingen pakken... Vaak hebben de handpoppen van Folkmanis nog iets extra’s: ogen die kunnen bewegen (uil, kameleon, draken), een staart (dolfijn), een kop die kan draaien (uilen), sommige kunnen zich terugtrekken (schildpad), anderen kunnen zich binnenstebuiten keren (vlinder, egel).
Contact maken Laat het dier contact maken met jou en jou ontdekken. Laat het contact maken met de omgeving waar het is, met andere mensen en met kinderen. En als er andere dieren zijn, hoe maakt dit dier dan contact met deze andere dieren?
Een karakter
Geef het dier emoties en daarbij passende bewegingen: wat doet het als het bang is, blij is, vrolijk is, verdrietig is, nieuwsgierig is, druk is, rustig is, etc. Door ermee te spelen en je in te leven in het dier krijgt het dier steeds meer een karakter: je ontdekt steeds meer over wat het dier leuk vindt, wat niet, welke bewegingen het vaak maakt, hoe het dier praat. Het is leuk om samen met kinderen na te denken over de geschiedenis van dit dier: hoe is hij bij jullie gekomen, hoe was de reis, waar leeft het dier, wie is zijn familie, etc.
Samen op avontuur
Wat wil het dier gaan doen, nu hij of zij bij jou is? Ga samen op pad. Leuke situaties ontstaan door de handpop zomaar ergens (bijvoorbeeld in de trein) uit je tas te halen en op je hand te doen en te kijken wat er voor interactie ontstaat met kinderen én volwassenen om je heen. Of oefen thuis voor de spiegel of met een maatje die je terug kan vertellen wat goed werkt en wat niet.
Gewoon doen
Om te beginnen met een handpop moet je soms even wat lef hebben. Het prettige aan de handpoppen van Folkmanis is dat ze zó goed gemaakt zijn waardoor het er al heel snel echt, leuk en overtuigend uitziet. Gewoon doen!